A tokaji szamorodni a Tokaj-hegyaljai borvidék egyik borfajtája. A szamorodni nem régi borkategória, a XIX. század első feléből való. Első készítői és fogyasztói a lengyelek voltak. Neve is lengyel eredetű: samorodny, jelentése ’magán termett, magától termett’, vagyis úgy, ahogy termett, ahogyan magán a tőkén töppedt, aszúsodott meg a szem.

Előállítása

A tokaji szamorodni a Tokaji borvidék területén termett, a nemesen rothadt, tőkén aszúsodott szőlőszemeket is tartalmazó, válogatás nélkül szedett szőlőfürtök feldolgozásával állítják elő. Legalább 21 tömegszázaléknyi természetes eredetű cukrot tartalmazó mustból szeszes erjedés útján nyert tokaji borkülönlegesség. A forgalomba hozatal előtt legalább két évig fahordóban érlelik. Tényleges alkoholtartalma 12%.

Cukortartalon szerint a típusai a következők:

  • száraz tokaji szamorodni: 10 g/l cukortartalomig
  • édes tokaji szamorodni: legalább 30 g/l cukortartalom felett

 (forrás: Wikipédia)

Evinor Panzio

Arad u.2.
Sárospatak, BAZ
  +36 47-311-946
  +36 30-968-1117
  +36 30-9100-030   
   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

   Kapcsolat          Térkép

Evinor Pincészet

Bercsényi u. 27.
Sárospatak, BAZ
  +36 47-311-946
  +36 30-399-5552
  +36 47-311-946
   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

   Kapcsolat          Térkép